Košické ´Silicon Valley´ chce zamestnať 4 000 ľudí

27.03.2013 Košice

Košice 27. marca (TASR) - Do roku 2020 chce košický klaster IT Valley vytvoriť 4000 nových pracovných miest. Novinárov dnes o tom pred začiatkom konferencie Quo vadis IKT? (Informačno-komunikačné technológie) informoval výkonný riaditeľ IT Valley Jozef Ondáš. Uviedol tiež, že klaster Košice IT Valley získal bronzový certifikát európskej excelentnosti.

Vďaka partnerstvu domácich a zahraničných IT firiem, vzdelávacích inštitúcií a verejnej správy združených pod hlavičkou Košice IT Valley vzniklo za šesť rokov v regióne Košíc približne 6000 nových pracovných miest v oblasti IKT.

„Viac ako 95 % IKT výstupov z Košíc smeruje na export do celého sveta. Sú to čisté peniaze, ktoré padajú zo sveta priamo do nášho regiónu. K rozvoju priemyslu IKT nepotrebujeme diaľnice. Nevyhnutne však musíme investovať do prepájania vzdelávania s požiadavkami praxe, inovácií a kreatívnej ekonomiky. Dnes máme 32 členov. Našou ambíciou je, aby sa súčasťou klastra Košice IT Valley stalo aspoň 100 subjektov, ktoré do konca roka 2020 dokážu spoločne vytvoriť ďalších 4000 pracovných miest,“ povedal Ondáš. V regióne Košíc a Prešova by tak v oblasti informačno-komunikačných technológií mohlo celkovo pracovať asi 10.000 ľudí.

Ondáš zdôraznil, že digitálny priemysel významným spôsobom ovplyvňuje ekonomiku a život mesta i regiónu. Jeho slová potvrdil aj prezident IT Asociácie Slovenska Juraj Sabaka. „Za ostatných 15 rokov polovica nových pracovných miest v EÚ bola generovaná IKT priemyslom. Dnes v tomto odvetí na Slovensku pracuje 40.000 ľudí a len na daniach a odvodoch v roku 2011 zaplatili IT firmy na Slovensku 470 miliónov eur. Na porovnanie: automobilový priemysel za to isté obdobie zaplatil 300 miliónov eur,“ uviedol Sabaka a dodal, že v tomto odvetví bol v decembri 2012 priemerný plat vo výške 1743 eur.

Združenie Košice IT Valley vzniklo v marci 2007 ako spoločná iniciatíva vzdelávacích inštitúcií, verejnej správy a popredných IT spoločností. V roku 2012 sa transformovalo na klaster. V súčasnosti má 32 členov a 4 sympatizantov. Hlavným cieľom klastra Košice IT Valley je vytvárať podmienky pre rozvoj IKT priemyslu, a tým napomáhať k zvyšovaniu kvality života v regióne východného Slovenska.

„Košický samosprávny kraj (KSK) bude aj naďalej aktívne podporovať rozvoj tejto oblasti priemyslu, pretože to prináša nové a kvalitné pracovné príležitosti,“ vyzdvihol význam IKT vedúci úradu KSK Ondrej Bernát.

Medzinárodná konferencia Quo Vadis IKT? je zameraná na tri oblasti – trendy v oblasti IKT, nosné prvky komunikačnej platformy IT Valley a prezentácia najlepších príkladov z praxe v regióne východného Slovenska. Viac ako 80 prihlásených účastníkov bude hľadať spoločné prepojenia a priestor pre inovácie, ktoré by posilnili vytváranie podmienok pre IKT priemysel v Košiciach a blízkom okolí. Konferencia je súčasťou projektu Tvorba komunikačnej platformy medzi IT priemyslom, verejnou správou a vzdelávacími inštitúciami v regióne s dôrazom na inovačné trendy, financovaného z dotácie Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky.
 

Vyberte región